Η ηλικιωμένη γυναίκα έγνεψε με ευχαρίστηση, ακούγοντας την απάντηση της Ιντούν. "Σίνγκεν...άνοιξε σε παρακαλώ το δεύτερο συρτάρι. Πιστεύω ότι είσαι έτοιμος να συνοδέψεις την ιστορία όπως της αρμόζει, πλέον." είπε ήρεμα.
Ο Σίνγκεν τινάχτηκε. Ήξερε τι εννοούσε η γριά, ήξερε τι θα έβρισκε σε εκείνο το συρτάρι, αλλά ποτέ πριν...πο΄τέ δεν του είχε πει...Σηκώθηκε γρήγορα, άνοιξε το συρτάρι και, με δύο χέρια γεμάτα προσοχή και σεβασμό, έβγαλε ένα ξύλινο φλάουτο, αρχαιότερο από οτιδήποτε και οποιονδήποτε μέσα στο σπίτι εκείνο. Κάθισε πάλι και τα μακριά του δάχτυλα χάιδεψαν το ανοιχτόχρωμο ξύλο...μπορούσε να αισθανθεί όλες τις νότες που έκρυβε μέσα του, όλους τους ήχους που μια πνοή ανέμου μπορούσε να φέρει σε αυτό τον κόσμο από έναν άλλο.
Μετά από μια στιγμή περισυλλογής, ο Σίνγκεν έφερε το φλάουτο στα χείλη του και η γυναίκα έγνεψε. Λίγες νότες, σοβαρές, που μετέφεραν αίσθηση κινδύνου, που προειδοποιούσαν τον ακροατή ότι αυτή δεν θα ήταν μια χαρούμενη ιστορία, ή ανάλαφρη. Η γυναίκα μίλησε με αρχαία, αλλά γεμάτη χρώμα φωνή, απροσδόκητα σταθερή, σαν κάτι να την ενδυνάμωνε για να πει αυτή την ιστορία.
"Τα πρώτα χρόνια, οι ουρανοί σείονταν και η γη υπέφερε
Καθώς δύο αδέρφια, το πνεύμα του Ανέμου και το πνεύμα του Σύννεφου
Συγκρούονταν πάνω από όλη την πλάση, κάνοντας τα Ξωτικά, τους Ανθρώπους και τους Νάνους
Να ψάξουν για καταφύγιο, σε δάση και σπηλιές."
Σε μια παύση, ακολούθησε άλλη μια σειρά από νότες, γρήγορες, κοφτές, γεμάτες αγωνία, οι παλιές αλλά όχι ξεχασμένες αχοί των κραυγών εκείνων των πρώτων πλασμάτων. Σταμάτησαν απότομα, και η γυναίκα συνέχισε.
""Αδερφέ μου!" είπε το πνεύμα του Ανέμου,
"Γιατί σπαταλάς τις μέρες σου πάνω από το ίδιο σημείο
Όταν υπάρχουν τόσα όμορφα μέρη να δει κανείς?
Όχι μόνο αυτό, αλλά εμποδίζεις τις κινήσεις μου! Έλα μαζί μου!"
"Όχι!" φώναξε το πνεύμα του Σύννεφου,
"Η ευτυχία μου είναι να μένω εδώ που είμαι,
Και να βλέπω πώς η βροχή μου φέρνει ζωή στα μέρη που εποπτεύω.
Αν με αναγκάσεις να τα αποχωριστώ, θα σε πολεμήσω ως το τέλος!"
Για πολύ καιρό, τα δύο αδέρφια έδωσαν μια φοβερή μάχη
Ψηλά στους ουρανούς, συγκρούστηκαν με μανία.
Μέχρι που στην κλιμάκωση της σύγκρουσής τους,
Μια λάμψη λάβωσε το σκοτάδι της καταιγίδας σαν δόρυ φωτός!
Έτσι γεννήθηκε ανάμεσά τους, ενδεδυμένος οργή και δόξα.
Παιδί της σύγκρουσης, ο Κεραυνός, ο τελευταίος αδερφός,
Και μίλησε με φωνή που η βροντή της δεν έχει όμοιο σε όλη την πλάση. "
Μια σειρά από νότες γεμάτες δύναμη, μια ισχυρή, βαθιά αρμονία, μια συνοχή, που έκαναν τα παράθυρα να σειστούν λίγο όχι από την ένταση, αλλά από την συνειδητοποίηση ότι ήταν στην παρουσία κάτι ανώτερου εκείνη τη στιγμή, κάτι μικρό από κάτι πολύ Μεγάλο είχε κληθεί σε εκείνο το σπίτι. Η Χάτσουμο συνέχισε με μια ενεργητικότητα που θα ζήλευε κάθε νέος, τα λευκά της μαλλιά σχεδόν έλαμπαν, η φωνή της μπορούσε να διατάξει ένα στράτευμα.
""Αρκετά! Εξαιτίας σας, ο Ουρανός έγινε πεδίο μάχης!
Κοιτάξτε τα πλάσματα κάτω στη γη, υποτελείς που αξίζουν δίκαιους ηγεμόνες,
Θρηνούν και αναζητούν το λόγο της τιμωρίας τους!
Όταν βλέπουν αδερφό να μάχεται εναντίον αδερφού, πώς αυτοί θα γίνουν καλύτεροι?
Να κινείσαι, να μαθαίνεις, να εξελίσσεσαι,
Να νοιάζεσαι, να συνδέεσαι, να προσφέρεις.
Και οι δύο έχετε δίκαιο, αλλά το χάνετε στην απόλυτη προσήλωσή σας.
Πλέον, Εγώ θα ορίζω τις κινήσεις του Ουρανού!"
Ο Άνεμος ούρλιαξε οργισμένος και κινήθηκε εναντίον του νέου αδερφού του, ανυπότακτος!
Το Σύννεφο μαύρισε από θυμό και θέλησε να τσακίσει την καινούρια αυτή δύναμη αμέσως.
Και όμως, όσο περισσότερο φύσαγε ο Ανεμος και πύκνωνε το Σύννεφο,
Τόσο ισχυρότερος γινόταν ο Κεραυνός, ξεπερνώντας και τους δύο αδερφούς του.
Άνεμος και Σύννεφο αναγκάστηκαν να σκύψουν το κεφάλι, και να δεχτούν ότι οι Δύο ήταν πλέον Τριάδα."
Το φλάουτο επιτέλους άφησε μια σειρά από πιο ήρεμες νότες να πλανηθούν στο χώρο. Η ηρεμία μετά από την καταιγίδα. Η ανάσα που παίρνει η φύση, εξαγνισμένη μετά από τη δοκιμασία, έτοιμη να επανέλθει καλύτερη. Η υπόσχεση για το αύριο. Η φωνή της Χάτσουμο απαλή αλλά σοβαρή, επίσημη.
"Έτσι, ο τρίτος, ισχυρότερος αδερφός, ο Κεραυνός,
Έφερε την ισορροπία στον Ουρανό, αν και νεότερος,
Όπως η Γη είχε προφητεύσει στις βαθύτερες σπηλιές της, εκεί που οι λαοί προσεύχονταν.
Όταν ο Άνεμος και το Σύννεφο αρχίζουν να μάχονται πάλι.
Ο Κεραυνός είναι πάντα εκεί, για να κρίνει και να βάλει τέλος στη σύγκρουση."
Με αυτό τον τρόπο, χωρίς καμία άλλη νότα, η ιστορία έφτασε στο τέλος της. Ο Σίνγκεν κατέβασε ευλαβικά το φλάουτο, και η γυναίκα ε΄κλεισε λίγο τα μάτια της, μια στιγμή εσωστρέφειας για να κρατήσει κάτι από τη στιγμή για τον εαυτό της. Τα μάτια της άνοιξαν ξανά σύντομα, κοιτώντας την Ιντούν για την αντίδρασή της.