Rasnarry Academy

[Άνθρωποι - Σιράν] Γιόμου

επισκέπτης · 1 · 491

Γιάρικ

  • Επισκέπτης
Όνομα Οικογένειας: Γιόμου
Χώρα, Περιοχή: Χώρα Ανθρώπων, Σιράν

Ιστορία Οικογένειας

Οι Γιόμου δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν οικογένεια ή Οίκος με την επικρατέστερη έννοια των όρων αυτών. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ταξιδεύουν σε ολόκληρη το Σιράν και της γειτονικε΄ς περιοχές. Δεν υπαρχει κάποια έδρα της οικογένειας αυτής, ούτε μπορεί να υπολογισθεί ο ακριβής αριθμός χρόνων που υπάρχει, αν και οι μεγαλύτεροι κάνουν λόγο για πάνω από τρεις αιώνες ύπαρξης της νομάδας αυτής. Μέσα στις εικασίες τους, και με το πέρασμα των χρόνων η ιστορία των Γιόμου μεταβάλλεται συνεχώς, παρόλα αυτά η ουσία παραμένει η ίδια.

    Γιόμου σημαίνει ξένος, παρείσακτος και είναι ένας τίτλος που δόθηκε σε κάποιους περιπλανώμενους αγρότες όταν έχασαν το σπίτι και τα χωράφια τους από λεηλασίες. Αναγκασμένοι να περιφέρονται και να ζητιανεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, ο υπόλοιπος λαός των ανθρώπων τους είχε εξοστρακίσει καθώς έτρεμαν στη σκέψη των κλεφτών και λωποδυτών. ΟΙ καιροί ήταν δύσκολοι και οι θεοί άδικοι μαζί τους. Μα συνέχισαν να περιπλανούνται και να αναζητούν κάποιο σπίτι, μια πατρίδα στην οποία θα ήταν ευπρόσδεκτοι να μείνουν και να μεγαλώσουν τα παιδία τους που ήταν ακόμα μωρά. Μέσα στην απελπισία τους, ένα νεαρό ζευγάρι προσφέρθηκε να τους βοηθήσει. Παίρνοντας από πάνω τους το βάρος των νεαρών ψυχών που είχαν να θρέψουν. Αντάλλαξαν λοιπόν τα μονάκριβα παιδιά του με λίγους σπόρους και ψωμί, αγαθά αρκετά για να περάσουν το ζεστό καλοκαίρι μα και τα προσπαθήσουν να ανταλλάξουν τα σπόρια με λίγο φαί. Το ζευγάρι κίνησε για την πιο κοντινή πόλη όπου αντίκρισαν ένα παλικάρι να στέκεται στα σκαλοπάτια ενός ναού και να παρακαλά να το αφήσουν να εισέλθει και να προσευχηθεί για την τύχη του. Μα κανείς δεν έδινε την απαραίτητη προσοχή και όλοι απλά το προσπερνούσαν. Οι αγρότες τότε στάθηκαν κοντά του και του πρόσφεραν λίγο από το ψωμί. Το παιδί δίχως να εχει κάτι να προσφέρει ως αντάλλαγμα, προσφέρθηκε να τους ακολουθήσει και να συμβάλει στην αναζήτησή τους. Οι αγρότες κατάφεραν να κερδίσουν νεανικά χέρια και πόδια: ένα δυνατό σώμα και ένα μυαλό που ακόμα έκοβε σαν μαχαίρι και μάτια πιο ανοιχτά από αετού. Με την πονηριά του νεαρού, απέκτησαν καινούργια ρούχα, φαγητό και ένα μικρό ποσό σε νταρίκ ώστε να κινήσουν προς την επόμενη πόλη. Σύντομα, οι Γιόμου δέχονταν στην αγκαλιά τους τούς παρείσακτους και τους παραγκωνισμένους, όσους δεν είχαν κάποιο δικό τους σπίτι.

   Τα χρόνια περνούσαν και η οικογένεια αυτή, αν και ανορθόδοξη, κατάφερε να επιζήσει παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μέσα από το εμπόριο κατάφερε να δημιουργήσει μια μικρή περιουσία που τους επέτρεπε να ταξιδεύουν με τις απαραίτητες προμήθειες. Αντάλλασσαν υλικά από τη φύση, βότανα και φυτά, καρπούς μα και σπάνια υλικά που έβρισκαν στον δρόμο τους. Αργότερα οι γιοι έμαθαν να δουλεούν το ξύλο και να του δίνουν υπέροχες μορφές που ζωντάνευαν στα χέρια των παιδιών και διακοσμούσαν τα εσωτερικά σπιτιών και ναών. Οι κόρες χόρευαν και τραγουδούσαν ιστορίες από τα παλιά, και οι πιο παλιοί φρόντιζαν τα κέρδη τους να ήταν ισάξια με το εμπόρευμα που πουλούσαν. Η άνθιση υπήρξε ραγδαία και μεγάλη, ενώ ανά πάσα στιγμη μπορούσαν πλέον να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε πόλη και να ανγνωριστεί η αξία της οικογένειάς τους. Μα τα ταξίδια και η περιπλάνηση βρισκόταν πια στο αίμα τους, ήταν η ζωή τους και κανείς δεν ήθελε να το εγκαταλείψει.

   Η οικογένεια Γιόμου συνεχίζει να εξαπλώνεται καθ’όλη την περιφέρεια της Σιράν ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα διασκορπίζεται, ταξιδεύοντας έτσι σε μικρές ομάδες και σε άλλες περιπτώσεις οι πιο ικανοί μένουν πίσω, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε παλιούς και νέους συμμάχους/φίλους της οικογένειας. Όσον αφορά τους γηραιότερους και ετοιμοθάνατους, εκείνοι επιλέγουν την μοναχική περιπλάνηση ώστε να μην αποτελούν βάρος για τους υπόλοιπους.

Η οικογένεια είναι διαθέσιμη για: Νέους Χαρακτήρες / Διασυνδέσεις