Όνομα: Άρντα Γκροντ
Φυλή: Νάνος
Μέλος οικογένειας: ΓκροντΗλικία: 18 ετών
Φατρία: Ιστορικοί
Εμφάνιση χαρακτήρα: Η Άρντα έχει την τυπική εμφάνιση θηλυκού νάνου. Πυκνά, κόκκινα μαλλιά, πλεγμένα σε παχιές πλεξούδες, σχετικά μακριά, και πράσινα μάτια. Το πρόσωπό της είναι γλυκό, αν και νάνος, τονίζοντας τη γλυκύτητά της με μία ελιά κάτω από το αριστερό μάτι, σημάδι που μοιράζεται με το δίδυμο αδερφό της Γκίντεον. Έχει ύψος 90 εκατοστά και γεροδεμένο σώμα. Της αρέσουν πολύ τα φορέματα με έντονα χρώματα, όπως πορτοκαλί και κίτρινο. Παρόλα αυτά, είναι υποχρεωμένη να φορά το οικόσημο των Γκροντ στο πέτο ή στο μπράτσο, ενώ ειδικά για την Άρντα, πρέπει να φορά και μία απομίμηση της χρυσής αλυσίδας του Κράνβαλντ Α’ με την αξίνα. Φροντίζει πάντα να έχει επάνω της ένα ή περισσότερα σημειωματάρια, μολύβια για να γράψει ή να σχεδιάσει και ένα μικρό σκαπανάκι.
Προσωπικότητα: Είναι μία χαρούμενη νεαρή, που της αρέσει να μαλώνει με τον αδερφό της και να σκαλίζουν. Ανήσυχο πνεύμα, αναζητά συνέχεια περιπέτειες και κρυμμένα μονοπάτια για να περπατήσει και να ανακαλύψει. Της ήταν πολύ εύκολο να μάθει να διαβάζει και να γράφει, όπως και να μαθαίνει οικονομική και πολιτική ιστορία. Από μικρή δέχτηκε το ρόλο της με σοβαρότητα, δηλώνοντας εθελοντικά να φοιτήσει στην Ακαδημία, όπως όλα τα παιδιά των Γκροντ, με την ελπίδα πώς θα ανακαλύψει περισσότερη γνώση. Προσπαθεί να είναι πάντα η φωνή της λογικής και δίκαια προς όλους. Έχει τεράστια υπομονή στη μάθηση, αλλά όχι στα κακόβουλα πειράγματα. Παρόλο που δεν είναι πολεμίστρια, ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τις γροθιές και το σκαπανάκι της με τρόπο που πονάει.
Προϊστορία: Η Άρντα μπορεί να περηφανεύεται για την καταγωγή της, αλλά σε αντίθεση με άλλα μέλη της οικογένειάς της δεν το κάνει. Είναι απευθείας απόγονος της Άρντα της Γηραιάς, της πρώτης Εφευρέτη και Μητριάρχη της οικογένειάς της, η οποία πήρε την απόφαση να μη συμμετέχουν στο πεδίο της μάχης ενεργά, μετά από τους θανάτους των παιδιών και των εγγονιών της. Επιπλέον, είναι απόγονος της Θέλμα Γκροντ, όπου μαζί με το δίδυμο αδερφό της Βράντελ, ήταν οι πρώτοι Ιστορικοί/ Αρχαιολόγοι της οικογένειας. Οι δίδυμοι πρόγονοι υποστήριζαν την αναγκαιότητα της Ακαδημίας και εργάστηκαν σκληρά για την Ίδρυση, τη σωστή λειτουργία και τη διάδοση του ονόματός της σε όλη την ήπειρο.
Το βαρύ φορτίο του ονόματός της ανέλαβε πρόθυμα και ταπεινά η Άρντα από νωρίς, γνωρίζοντας ότι δίπλα της είχε πάντα τον πιστότερο και ικανότερο σύμμαχο, τον αδερφό της. Οι γονείς τους, τους δίδαξαν τις βασικές επιστήμες από πολύ νωρίς. Συνεπώς, η Άρντα ήξερε να γράφει και να διαβάζει από τα 4 της, κατανοούσε Γεωμετρία και Αστρονομία στα 7 της και έκανε κριτική ανάλυση της Ιστορίας της ηπείρου στα 10 της. Μαζί με το Γκίντεον, κέρδισαν το χρυσό σκαπανάκι 3 φορές για την εκσκαφή πολύτιμων λίθων και ένα έπαινο για τη χαρτογράφηση των ορυχείων της Κόνραμ.
Μελετώντας την ιστορία τους, η Άρντα κατανόησε ότι η αρχηγεία σε μία οικογένεια είναι ευχή και κατάρα. Ευχή, γιατί ο αρχηγός έχει την ευκαιρία να εξελίξει την οικογένεια και κατάρα, γιατί μία λάθος κίνηση μπορεί να τους οδηγήσει στον ξεπεσμό και ακόμη χειρότερα, στον αφανισμό. Συνεπώς, δε διαδίδει σε κανέναν ότι είναι εκπαιδευόμενη μητριάρχης, μελετώντας υπερβολικά προσεκτικά την πολιτική, την οικονομία και την ιστορία όλων των φυλών. Κάπως έτσι παρατήρησε ότι ανεξάρτητα από τη φυλή που κάποιος θα γεννηθεί, οι νόμοι που διέπουν την ευημερία και την ιεραρχία τους είναι οι ίδιοι.
Τρέφει μια ελαφριά απέχθεια για τα Ξωτικά, τα οποία και ονομάζει «ξυλάγγουρα». Η μεγαλύτερη αντίπαλός της είναι η μεγαλύτερη ξαδέρφη της Ντίρα, η οποία έχει αρχηγικές τάσεις και της αρέσει να υποβιβάζει τους υπόλοιπους γύρω της. Παρόλα αυτά, αφήνει να φανεί ότι όντως η Ντίρα έχει τα ηνία, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τα σφάλματά της.
Στόχος της είναι να χτίσει ένα ορφανοτροφείο, όπου τα φτωχά παιδιά της φυλής της θα μπορούν να βρίσκουν ζεστασιά και θα λαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση. Θεωρεί ότι όλοι οι Νάνοι πρέπει να εκπαιδευτούν για να μπορέσουν να αναπτύξουν το δυναμικό τους. Επιθυμεί επίσης να δημιουργήσει το πρώτο σχολείο προετοιμασίας των Γκροντ, όπου, αντί για μαθήματα στο σπίτι, όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν στην Ακαδημία Ράζναρυ, θα μπορούν να προετοιμάζονται κατάλληλα.
Δείγμα γραφής: Τα δύο αδέρφια ανοιγόκλεισαν τα μάτια απορημένα με το κατασκεύασμα που αντίκρυζαν μπροστά στα μάτια τους. Το δοχείο στην αρχή της πατέντας ανασήκωσε μία λασπωμένη μάζα, η οποία κύλισε αργά στο κατηφορικό διαδρομάκι. Στο τέλος του, άλλο ένα μικρό δοχείο εμβάπτιζε τη λασπωμένη μάζα σε κουβάδες με νερό. Μία βουτιά και τσουπ! τη μετέφερε στον επόμενο κουβά. Μετά από πέντε κύκλους καθαρισμού, η περισσότερη λάσπη είχε απομακρυνθεί και το εύρημα μέσα της έπαιρνε σχήμα. Τα γρανάζια της πατέντας μετέφεραν το αντικείμενο σε ένα άλλο κατηφορικό διαδρομάκι. Εκεί, κατηφορίζοντας, το αντικείμενο περνούσε από μικρές, περιστρεφόμενες πλατφόρμες. Στα δεξιά και αριστερά, προσαρτημένα βουρτσάκια το καθάριζαν, καθώς εκείνο περιστρέφονταν. Όταν τελείωσε και από την τελευταία πλατφορμίτσα, το αντικείμενο που αχνογυάλιζε, έμεινε κάτω από μία βρυσούλα. Το νέρο, με τη βοήθεια μιας τελευταίας, απαλής βούρτσας, απομάκρυνε τη σκόνη που είχε απομείνει, αποκαλύπτοντας τη στιλπνάδα του μυστικού αντικειμένου.
Τα μάτια των παιδιών άνοιξαν διάπλατα. Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με θαυμασμό και απορία, καθώς ακόμη δεν είχαν καταλάβει τι αντικείμενο ήταν αυτό.
«Τι βλέπουμε εκεί μανιταράκια;» τους ρώτησε ο πατέρας τους με τη βαθιά φωνή του, πλησιάζοντας το κατασκεύασμά του με περηφάνια. Η Άρντα και ο Γκίντεον τον κοίταξαν με θαυμασμό και απορία.
«Αυτό εδώ» πήρε το αντικείμενο στα χέρια του, «είναι τμήμα από ασπίδα. Μπορούμε να ξέρουμε την εποχή;» τους ρώτησε, αλλά έμειναν να τον κοιτάζουν μαγεμένοι.
«Το χρώμα του μετάλλου θα σας δώσει την απάντηση.» συμπλήρωσε η μητέρα τους «Είναι κράμα;»
Με μια προσεκτική ματιά τα παιδιά κούνησαν το κεφάλι τους καταφατικά.
«Άρα;»
«Ιστορικά είναι σχετικά πρόσφατο.» συμπέραναν με μία φωνή.
«Μπράβο τα μανιταράκια μου!» περήφανος ο πατέρας τους, γελώντας δυνατά και σκουπίζοντας τον ιδρώτα του, κάτω από τον καυτό ήλιο.
Ύστερα, η μητέρα τους πήρε το μικρό Γκίντεον να χειρίζεται το βουρτσάκι της για κάθε τι που έβρισκε, ενώ ο πατέρας τους έδωσε την ίδια υπευθυνότητα στην Άρντα, στη δική του μεριά.
«Όποιος βρει το μεγαλύτερο κερδίζει!» αναφώνησε το στοίχημα ο αδερφός της κι έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά.